Blog

Idag får vi möta Karl Wahlberg Jansson, ämneslärare i fysik vid Hedda Anderssongymnasiet i Lund. Karl har varit involverad i utvecklandet av VR-laborationer sedan 2023. I denna intervju får vi följa Karls resa från vanlig lärare till VR-förespråkare.

En snöig decemberdag 2022 trillade det ner ett mejl i Karls mejlinkorg från hans chef om att ett par studenter vid Lunds universitet och Lunds Tekniska Högskola, som var intresserade av att komma i kontakt med fysiklärare, angående utvecklingen av virtuella fysiklaborationer som just då skedde i universitetets VR-labb. Det var ett studentprojekt, inom vilket man undersökte huruvida man kunde bli övertygad och lära sig något genom virtuella demonstrationer av verkliga fenomen, och studenterna behövde ett par pedagogiska lärarögon på produkten, innan datainsamlingen kunde fullbordas och projektet avslutas.

Karl anmälde sig snabbt som intresserad, och ett par dagar senare besökte han LTH för att få prova på laborationen Arkimedes princip. Så väcktes intresset för de möjligheterna som det innebär att förflytta delar av fysikundervisningen till den virtuella verkligheten. Trots att intresseanmälan initialt innebar värdefull feedback till studentgruppen utvecklades denna kontakt senare till ett mer omfattande samarbete mellan hela Hedda Anderssongymnasiet och studenterna, som kort därefter kom att bli Edda Knowledge.

Ett VR-labb på skolan

Hedda Anderssongymnasiet var tidiga med att bygga upp en VR-labbsal på skolan, men från början var Karl var inte direkt involverad i detta. – Jag visste att det fanns och utvecklades på skolan, men jag hade själv inte jättemycket med det att göra, berättar Karl. Det fanns visserligen material, men inget inom fysiken. – Det jag hade kollat tidigare var att det fanns inte så mycket material inom fysik. När han blev kontaktad och samarbetet inleddes såg han det som en ypperlig möjlighet att själv få vara med och utveckla något till sina elever i fysikämnet.

Hur är det att arbeta tillsammans med lärare?

Utvecklingen av Fysik 1 har varit en iterativ process, där Karl och Edda Knowledge träffades regelbundet för att utvärdera prototyperna av laborationsmiljöerna. Daniel Zander, produktutvecklare på Edda Knowledge, berättar att Karl en viktig kunskapskälla inom fysikämnet. – Framför allt gav hans erfarenhet som lärare insikter om vad studenter ofta missuppfattar eller tycker är klurigt. Denna information användes i formandet av lo-fi-modeller och således i den slutgiltiga implementeringen av vår produkt. Att Karl är en tillmötesgående och öppensinnad person gjorde också det extra kul och fruktbart att få samarbeta med honom. – Ett samarbete med ämneslärare är något som hjälper oss att vara förankrade i läroplanen, men även ett sätt för oss att komma i kontakt med och låtas testa labbarna på faktiska studenter, förklarar Daniel.

Undervisning i VR

Under det senaste året har VR-teknologin så smått börjat integreras i naturundervisningen på Hedda Anderssongymnasiet. – Det fungerar så att vi ett par gånger per termin eller läsår tar med eleverna till VR-labbet på skolan och testar det, säger Karl. Anledningarna till det är både att det är intresseväckande, samt ett sätt att variera undervisningen på. Första gångerna eleverna får testa är det lite nytt och spännande, och de är ovana med att ha VR-teknologin som lärmiljö, snarare än något de kan använda i underhållningssyfte hemma. – Man får nog räkna med att det krävs lite inkörning innan det bär frukt. Men varje gång man säger till eleverna att man ska vara i VR-labbet brukar de vara positiva och vilja delta, berättar Karl.

Största utmaningar med VR i skolan

När man implementerar ett nytt sätt att lära ut blir det alltid lite utmanande. Med de vanliga laborationerna har man sina rutiner, och känner till sitt material. I VR-undervisningen känner man att man har lite mindre kontroll och överblick, vilket kan få det att kännas lite läskigare att börja, särskilt för lärare, och därför håller man tillbaka litegrann, menar Karl. – Man kanske också känner viss osäkerhet kring om det faktiskt fungerar.

Vad är det bästa med VR?

– Det som jag tänder mest på när det gäller VR i fysikundervisningen är möjligheten att uppleva saker som inte går att göra i klassrummet, oavsett om det är för dyrt, för farligt, eller helt enkelt omöjligt. Att resa in i en atom, eller ut i rymden är det som lockar mig mest med VR.