Section background

Produktbeskrivning

Vill du testa laborera med Fysik 1? Kontakta oss: [email protected]

Arkimedes princip

Experimentet innefattar att klot av varierande volym och densitet sänks ner i en bägare fylld med en vätska, som kan varieras. Eleverna observerar hur mycket vätska som undanträngs till ett mätglas, samt väger den undanträngda vätskan. Kraftpilar illusteras på objekten för att visa de dynamiska krafterna som agerar, som varierar beroende på klotets volym och densitet, samt vätskans densitet.

Ellära - Coloumbs lag

Laborationen börjar med en grundläggande introduktion till vad en elektrisk laddning är. Den förklarar de positiva och negativa laddningarna och principen om att alla laddade objekt har ett elektriskt fält.

Nästa del av laborationen innehåller en undersökning av Coulombs lag och dess betydelse för elektriska fält. Laborationen visualiserar fältlinjer och erbjuder möjligheter för eleverna att interagera med de elektriska fälten, samt går igenom de viktigaste egenskaperna hos elektriska fält.

Under labbets interaktionsmoment får eleverna utforska olika objekt och tilldela dem laddningar för att se hur dessa påverkas. Med hjälp av ett elektroskop och coulombmeter mäter de laddningarna och observerar de elektriska fältens beteenden.

Kärnfysik

Denna laboration låter eleverna utforska förhållandet mellan elektrostatisk kraft, stark kärnkraft och avståndet mellan nukleoner i en atomkärna genom interaktiv upplevelse. Detta uppnås genom att eleverna interagerar med en förstorad modell av en atomkärna, där de kan lägga till eller ta bort protoner och neutroner. Resultaten av dessa ändringar visualiseras genom dynamiska kraftpilar och olika typer av sönderfall (alfa, beta, etc.) presenteras.

Interaktionsmomenten innefattar att tillsätta nukleoner, antingen protoner eller neutroner, till kärnan. Dessutom kan eleven skapa apha, beta etc. sönderfall för att observera olika sönderfallsprocesser i atomkärnan över tid.

Corioliseffekten

Laborationen om Corioliseffekten låter eleverna utforska Corioliseffekten genom två delar.

I den första delen kastar eleverna en boll in i ett mål på en roterande platta, likt minigolf, och observerar dess kurviga rörelsemönster. Genom att pausa rotationen kan man följa bollens faktiska (raka) bana.

Den andra delen fokuserar på hur jordens rotation och Corioliseffekten påverkar virvelvindarnas rotationsmönster. Eleverna får sätta jorden i rörelse, mäta hastigheten vid olika latituder, och observera konsekvenserna av roterande lågtrycksområden på jordytan.

Interaktionen innefattar att eleverna kan justera rotationshastighet för att se hur det påverkar bollens bana.

Newtons lagar

Denna laboration handlar om krafter, Newtons kraftlagar och sambandet mellan dessa. Eleverna får lära sig om Newtons tre kraftlagar och hur de relaterar till varandra genom olika interaktiva övningar.

För Newtons första lag utför eleverna en övning med ett air-hockey-bord, där de kan placera klossar och krafterna som agerar på objektet samt planet ritas ut i realtid. Genom att starta en simulation kan de observera hur kraftpilarna påverkar klossarnas rörelse.

Newtons andra lag utforskas genom övningar med block av olika massa, där eleverna lägger till olika mängder kraft och observerar resultaten.

Newtons tredje lag utforskas med hjälp av färgkodade kraftvektorer tillhörande olika objekt, samt med hjälp av interaktiva väggar på air-hockey-bordet.

Relativitetsteori

I denna laborationen studeras både den generella och speciella relativitetsteorin. Genom att placera eleven i ett digitalt rymdlandskap där planeter kröker tidsrummet, kan de observera och manipulera hur gravitation och tidsrum hänger ihop.

Den speciella relativitetsteorins koncept, tidsdilatation, demonstreras med hjälp av en modell-tågbana. Tåget kan accelereras mot ljushastigheten, och två klockor hjälper eleverna att se att tiden går långsammare på tåget när det närmar sig ljushastigheten.

Pressmaterial

Teknisk information

Handtracking samt handkontroller stöds

Alla VR-headsets stödsInklusive trådlösa som Meta Quest 2

Fullt simulerad miljö

Realistisk fysikmotor